Keskin: Devlet Esnaftan Verginin Yüzde 50’sini Almamalı
Malatya, 26 Ekim 2020 06:31Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Malatya ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu talep ve öneriler dosyasında
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Malatya ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu talep ve öneriler dosyasında, 2020 yılı için devletin vergi ve diğer alacaklarının yüzde 50’sini esnaf ve sanatkardan talep etmemesini ve alacaklar ile kredi borçlarının yine Haziran 2021 tarihine ertelenmesini istedi.
Keskin, dosyada yer alan bazı talepler için, “Esnafın ödediği girdiler azaltılmalı, Damga vergisi kaldırılmalı, bazı vergiler birleştirilmeli. Gelir Vergisi oranında indirime gidilmeli.
Dolaylı vergilerde indirime gidilmeli. Biriken vergi borçlarının faizleri prim borçları gibi yeniden yapılandırılarak esnaf rahatlatılmalıdır. Esnafımızın ödemekte olduğu vergilerin sayısı çok fazla olmakla birlikte Bağ-Kur Primleri de çok yüksektir. Vergi çeşidi azaltılmalıdır. Kazancının büyük bir kısmını Vergi, SGK, ve Bağ-Kur ödemekle yükümlü olan esnafımıza destek de bulunularak Bağ-Kur primleri düşürülmeli.
Elektrik faturalarında enerji fonu, TRT payı, tüketim vergileri, KDV, dağıtım bedeli, yuvarlama farkı olmak üzere tüketim bedeli hariç 6 ayrı kalemden, su faturalarında atık su bedeli, sayaç bakım bedeli, KDV, çevre temizlik vergisi olmak üzere tüketim hariç 4 ayrı kalemden ek ücret yansıtılıyor.
Faturanın yarısı tüketim bedeli geri kalanı da diğer bedellerden oluşmaktadır Nafakasını çıkarmakta zorlanan Vergi, SGK ve Bağ-Kur prim borçları vs. ödemeye çalışan esnafın faturalardaki birçok kalemden muaf tutulmalı.” İfadelerini kaydetti,
2020 yılına ait vergi ödemlerinin yarı yarıya indirilmesini de talep eden Keskin bazı talep ve önerileri şu şekilde sıraladı; “Binlerce esnaf kredi sicil affı ve yapılandırmayı beklemektedir. Devletimizin vermiş olduğu imkan ve teşvik edici uygulamalarına rağmen, gerek kamu ve gerekse de özel bankalar daha önce takibe düşmüş olan esnaf ve sanatkârlara krediye ulaşımını engellemektedirler.
Esnaf ve sanatkarın krediye ulaşımı mutlaka kolaylaştırılmalı ve kara listeler askıya alınmalı. Yeni, uygulanabilir ve tüm bankaları bağlayıcı ve suiistimale kapalı bir sicil affı talep ediyoruz. Esnafın biriken borçlarını ödeyebilmesi için yeni bir yapılandırmaya gidilmeli. Esnaf ve sanatkarın kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyoruz. Koronavirüsten kaynaklı zorunlu uygulamalar nedeniyle vergi, sosyal güvenlik, kredi, kira ve piyasaya olan diğer borçlarını ödeyemeyen esnafımız devletimizden destek ve katkı bekliyor. Yine tüm servisçi esnafımız için bu döneme ilişkin primleri ve vergilerinin karşılanmasına katkı sunulmasını talep ediyoruz.
Devletimizin esnaf ve sanatkar camiasından SSK, Bağ-Kur gibi alacaklarını 6 ay hiç alınmamasını, çünkü esnaf sadece beyannamesini verebilmekte parası olmadığından ödemesini yapamamaktadır. İlimizde meydana gelen deprem sonrasında ilimiz mücbir sebep ilan edilmiş ve vergiler ve SGK primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV ertelenmişti.
Mücbir sebep halinin ileri bir tarihe ertelenmesini, uzun vadeye yayılmasını veya söz konusu ödemelerin devletin belli bir fonundan karşılanmasını talep ediyoruz. Pandemi döneminde destek için esnafa verilen kredilerin de geri ödeme süreleri başladı. Birçok esnaf yüzde 30 kapasiteyle çalışırken bu borçları ödeyemez, ödeme süresi gelen krediler de diğer devlet alacakları en az 2021 Haziran ayına kadar ertelenmeli. Tüm bu borçlar düşünüldüğünde esnafa özel yeni bir ekonomik paket hazırlanmalı. Kapanan iş yerlerimize en azından 2 bin lira aylık olarak bu insanlara destek verilmeli.
İnsanların karnını doyuramazsanız mutlu edemezsiniz, huzur ve güveni sağlayamazsınız. Kapanan veya faaliyetleri kısıtlanan esnaf sanatkârların iş yerlerinin elektrik, su, doğalgaz fatura ödemeleri ertelenmeli.”
Dosyaya Akçadağ Sultansuyu İşletmesi ile ilgili talebi de ekleyen keskin, “24 Ocak 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrası bu binalardan bazılarının yıkılması gündeme gelmiştir. Ancak yıkım yerine, güçlendirilme cihetine gidilmesi ve “tarım müzesi” gibi işlev kazandırılmasında yarar görülmektedir. İlimize hipodrom açılmasını talep ediyoruz.” ifadesini kaydetti.
Malatya, 26 Ekim 2020 06:31
Yorumlar (0)