Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, Malatya’nın acil bir şekilde toparlanması gerektiğine dikkat çekerek, kentteki sorunların çözümü adına birtakım önerilerde bulundu.
Mimarlar Odası olarak bu sorunların çözümü adına geçtiğimiz günlerde Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’e de bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade eden Fidanel, kentin bir an önce toparlanması adına çözüm önerilerini Başkan Er’e sunduklarını söyledi.
Yerinde dönüşüm sisteminin çalışmamasının önünde birçok engel olduğunu dile getiren Fidanel, “Artan inşaat maliyetlerinden dolayı Bakanlık tarafından verilen hibe ve kredi miktarlarının yetersiz olması, kurum ve belediyelerdeki teknik aksaklıklardan kaynaklı proje müelliflerinin yaşadığı problemler sürecin önünde engel teşkil ediyor. Bu konularda ivedi bir şekilde hareket edilmesi gerekiyor” dedi.
Malatya’nın artık tek merkezden çıkması gerektiğini ifade eden Fidanel “Özellikle merkez ilçelerimize ticari alt merkez projelerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın alışveriş ihtiyacı için çarşı merkeze mecbur bırakılması hem trafik yükü hem insan yükü hem de zaman tasarrufu açısından problemler yaratacaktır. Bu bağlamda metropol kentlerde olduğu gibi Malatya’da da alternatif çarşılar yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.
“Rezerv alan konusunda kamuoyunda yanlış bilinen konulara açıklık getirilmesi ve daha şeffaf ve mülkiyet haklarını koruyan bir süreç yürütülmelidir” diyen Fidanel, “Bilinmelidir ki yerinde dönüşüm sisteminin çalışmamasından kaynaklı olarak rezerv alanlar vatandaşlarımızın leyhindedir ve Malatya’yı ayağa kaldıracak tek yöntemdir. Devletimizin teknik inşa yöntemi ve ödeme planındaki kolaylıklarıyla vatandaşı sıkıntıya sokmadan yeniden evlerine kavuşmasını sağlamaktadır. El birliği ile daha fazla rezerv alanlar oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
İl dışından gelen firmaların vatandaşları mağdur ettiklerine dair ihbarlar aldıklarına dikkat çeken Fidanel, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Deprem sürecinden bugüne kadar TOKİ tarafından yapılan işlerin Malatya esnafına ve müteahhidine hiçbir fayda sağlamadığını biliyoruz. En azından yerinde dönüşüm işlerinde hem yerli müteahhitlerin iş yapabilmesi hem de Malatya esnafının ticaret yapabilmesi için mümkün oldukça yerel firmaların talep edilmesi konusunda çağrıda bulunuyoruz. İnşaat maliyetlerinin çok altında fiyat vererek yerinde dönüşüm işi toplayan kimliksiz il dışı firmaların vatandaşlardan para toplayıp kaçtıklarını görüyoruz. Bu konuda mağduriyet yaşanmaması adına vatandaşlarımızın daha dikkatli olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Yorumlar (0)