Çiftçiyi önce deprem sonra da hastalık vurdu
Gündem, 14 Ekim 2024 06:37
Elmasıyla meşhur Doğanşehir’de çiftçilerin yüzü gülmüyor. Asrın felaketinde en çok etkilenen yerlerden biri olan ilçede depremin ardından hastalıklar da elma üretimini olumsuz etkiledi. İlçede geçen yıla göre rekoltede düşüş yaşandı.
Konuyla ilgili olarak malatyasky.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Doğanşehir İlçe Tarım Müdürü İsmet Çılgın, bu yıl elmada çiçeklenme miktarının azaldığının görüldüğünü bu duruma istinaden bir önceki yıla göre elmada rekolte kaybının olduğunu söyledi.
Asrın felaketinden sonra yaşanan üretime yönelik aksaklıkların da elma yetiştiriciliğini olumsuz etkilediğini hatırlatan Çılgın, “Akabinde kültürel mücadelenin yetersiz kalındığı özellikle elmada karaleke hastalığının yaygın olarak görüldüğü tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
İlçedeki genel üretim hakkında da bilgiler veren Çılgın, “Doğanşehir’de en çok elma üretiyoruz. Bu yıl 6 bin 503 dekar alanda 5 ton 852 kilogram elma, 2 bin 776 dekar alanda 763 ton 400 kilogram kuru fasulye, 846 dekar alada 4 ton 610 kilogram şeker pancarı, 8 bin 296 dekar alanda bin 659 kilogram tütün üretildi” ifadelerini kullandı.
Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve ürünlerin pazara ulaşmasında üreticilerin sıkıntı çektiğini dile getiren Çılgın, “Bunun yanında üretimin çeşitli aşamalarında ekim, çapalama, budama, ilaçlama ve hasat dönemleri içerisinde kalifiye işçi bulmada da işçilerimiz ciddi sıkıntılar yaşıyor” dedi.
İlçenin önemli bir su ürünleri üretme merkezi olduğundan söz eden Çılgın, “İlçemizde toplamda 16 adet alabalık işletme tesisi bulunuyor. Ve bu tesislerden 7 tanesinde kuluçkahane mevcut. Tüm işletmelerimizde yıllık 572 ton porsiyonluk alabalık, 38 milyon yavru ve 18 milyon adet yumurta üretiliyor. Buradaki önemli gelir kaynaklarından biri de su ürünleri. İç piyasa ihtiyacının önemli bir kısmını Doğanşehir’den karşılıyoruz” diye konuştu.
Gündem, 14 Ekim 2024 06:37
Yorumlar (0)