Deprem bölgesinde yüzbinlerce bina ağır hasar görüp yıkıldı ancak ağır hasarlı olmayan orta hasarlı binalar güçlendirmeye tabi tutuluyor. Peki deprem bölgesinde yaşayan ve evleri orta hasarlı olup güçlendirme yapmak isteyen vatandaşlar nelere dikkat etmeli?
Konuyla ilgili Yeni.malatya.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulunan İnşaat Yüksek Mühendisi ve Konak firması sahibi Faruk Görünüş, Malatya’da çok sayıda binada güçlendirme çalışması yaptıklarını söyleyerek iyi bir güçlendirme için vatandaşlara uyarlarda bulundu.
“Doğru proje, doğru uygulama ve doğru denetim”
Bir binanın güçlendirilip güçlendirilemeyeceğini önceden yaptıkları çalışmalar neticesinde belirlediklerini kaydeden Görünüş, “Bu işin teknik boyutu bir de işin mali boyutu var. Eğer bir binanın yeniden yapım maliyetinin yüzde 40’nı aşmıyorsa güçlendirme maliyeti biz güçlendirme yapmaya karar veriyoruz. Nasıl ki yeni binaları biz statik hesapla modelleyebiliyorsak mevcut binaları da statik hesapla güçlendirebiliyoruz. Güçlendirmede birçok yöntem var. Binanın ihtiyacı olan yöntemi mühendisler belirliyor. Bununla ilgili fiber karbonları taşıyıcı elemanlara sararak yüksek dayanımlı bir hale getiriyoruz. Karbon malzemeler betondan kat kat güçlü malzemelerdir. Bunun yanında binalara yeni elemanalar yani perde elemanlar kolonlar ilave ederek binayı daha güçlü hale getiriyoruz. Ayrıca çelik mantolama yapıyoruz. Yine kılcal çatlaklara da epoksi enjeksiyon yaparak binalarımızı güçlendiriyoruz” dedi.
Güçlendirme yapılan binaların nasıl denetlendiği hakkında da bilgiler veren Görünüş, “Denetim mekanizması normal binalarla aynı. Yapı denetim firmalarına tabiyiz. Üniversite hocalarının onayı gerekiyor. Güçlendirme yapılan binalar yeniden yapılan binalardan daha fazla denetleniyor. Tabi burada insanların en büyük korkusu binalar güçlendirme sonrası sağlam olur mu? Bakın yeni binalar da yıkıldı depremde, demek ki bunun sebebi güçlendirme veya yeni bina yapımı değil. Bunun birinci sebebi denetimsizlik. İkinci malzemelerin kalitesiz olması ve son olarak uygulamanın düzgün yapılmaması. Yani doğru proje, doğru uygulama ve doğru denetim olmak zorunda. Bizim yönetmeliğimiz çok iyi ama bunu uygulamamız lazım. Doğru bir güçlendirme doğru bir denetimle mümkün olur” diye konuştu.