Malatya Valisi Seddar Yavuz, sokak köpeği mevzusunun artık içinden çıkılmaz bir hal aldığını ifade ederek, “Büyükşehirlerde çete halinde dolaşıyorlar. İnsanları parçalıyorlar insanlarımız sokakta yürüyemiyor. Hani muasır medeniyeler diyoruz ya siz İngiltere’de Almanya’da sokakta köpek görebilir misiniz?. Belediyeler bu konuda tedbirini alıp sorumluluğunu yerine getirsin. Ben de bu konuda mevzuat yapılırken görüşlerimi verdim. Belediye başkanlarını yargılansın dedim. Doğrusu da budur” dedi.
“İnsanlar sokakta yürüyemiyor”
Sokak hayvanları ile ilgili çıkan mevzuatta kendisinin de katkısı olduğunu ifade eden Vali Yavuz, “Ben Kocaeli valisi iken bir açıklama yaptım ve herkesin sorumluluğunu hatırlattım. Burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bir köpeğin yılda 30 yavru yapmak potansiyeli var. Eğer bir şehirde 100 bin sokak köpeği olduğunu varsayarak 10 yıl içindeki popülasyonu varın siz hesaplayın. Bu yönetilebilir ve idare edilebilir bir durum değil. Sokak köpeği kavramı artık başka bir boyutta geçti. Büyükşehirlerde çete halinde dolaşıyorlar. İnsanları parçalıyorlar insanlarımız sokakta yürüyemiyor. Valisin bir yere gidiyorsun karşına ısırılmış, parçalanmış bir insan çıkıyor. Kocaeli’nde bir vatandaş köpekten kaçarken yüksekten düşüyor beyin kanaması geçiriyor. Bu artık psikolojik bir travmaya dönüştü. Halkın yüzde 95’i bu konuda mustarip. Bu kadar köpeğe kimse bakamaz. Şehirde 100 bin köpek var, 100 bin köpeği o şehir aşılayabilir mi düzenli besleyebilir mi? Bir hayvansever bir gün yemek verir diğer gün veremez. Her mahallede eskiden 2 köpek vardı herkes besliyordu, şimdi guruplar halinde gezen köpekler var hangi birini besleyebiliriz. Sonuç ne? Sonuç dışarı çıkmaya korkan yaşlılar, parçalanmış insanlar. Bu iş sınırı aştı. Hani muasır medeniyeler diyoruz ya siz İngiltere’de Almanya’da sokakta köpek görebilir misiniz?” şeklinde konuştu.
Köpeklerin barınaklarda toplanması gerektiğini dile getiren Yavuz, “Seyahat acenteleri Türkiye’ye gitmeyin Türkiye’de köpek var diyor. Bu işin bilimsel boyutu var. Kısırlaştıralım yüzde kaç kısırlaştırma oranımız? Yok. Niye kısırlaştırmıyorsunuz? Niye bu işe zaman ayırmıyorsunuz, bütçe ayırmıyorsunuz? Kısırlaştırmazsanız bu sorun daha büyür. Ne yapacağız; bu mevzuata uyacağız. Köpekleri toplayacaksınız yüzde 40’nı sahadan çekeceksiniz sonra dijital ortamda kaydını yapacaksınız ve vatandaşlarla paylaşacaksınız. Sahiplenmek isteyen gelip sahiplenecek. Köpeği sokağa bırakanlara da ceza vereceksiniz. Köpeği alıp sonra terk edemezsiniz. Hayvanları biz de çok seviyoruz ama bu sevme işini geçti bu travma oldu. İnsanlara saldıran köpekleri toplayacaksınız barınaklara alacaksınız ama itlaf etmeyeceksiniz ve uyutmayacaksınız bu söz konusu değil. Belediyeler bu konuda tedbirini alıp sorumluluğunu yerine getirsin. Ben de bu konuda mevzuat yapılırken görüşlerimi verdim. Belediye başkanlarını yargılansın dedim. Doğrusu da budur” diye konuştu.